CALÇOTADES & PLATS TÍPICS
La Calçotada en el Restaurant El Jardí
CASTELLANO ENGLISH
 
Segons algunes notícies, el calçot va ser descobert per un solitari pagès vallenc de finals del segle XIX conegut amb el nom de Xat de Benaiges i no és altra cosa que cadascun dels grills de les cebes blanques conreats especialment per a ésser cuits a la flama de les radoltes de l’any anterior. Són una varietat de cebes tendres, que es fan grillar calçant-les a mida que creixen.
  El procès de conreu del calçot comença quan, als darrers mesos de l'any, se sembra la llavor de la ceba blanca. Quan la ceba ha germinat i ha crescut, s'arrenca i, després de guardar-la una temporada, es torna a plantar una altra vegada de forma que només quedi mig colgada. A mesura que creix la planta, cal anar-la calçant, és a dir, rodejant-la de terra. Els calçots es cullen preferentment entre els mesos de novembre i abril.
LA CALÇOTADA: A partir de les primeres dècades del segle XX la calçotada es convertí en una menjada habitual de moltes famílies d’aquesta terra, durant els dies festius. Les arrels del gran impuls experimentat per la calçotada arreu del país podem datar-les a mitjan de segle, quan la Penya Artística de l'Olla feia les seves cèlebres calçotades i hi convidava personalitats del món artístic i cultural barceloní, les quals ajudaren a divulgar-les.
  L'any 1995 la Generalitat de Catalunya va concedir la denominació de qualitat "Calçot de Valls" i l'any 1996 es va constituir el Consell Regulador. L'àmbit geogràfic d'aquesta denominació comprèn les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès.
menú de la Calçotadasalsa Calçotada
C/Prat de la Riba,9. 43885 SALOMÓ (TARRAGONA) | Tel/Fax: 977 629 093